– Stopp smitten, bruk munnbind

Manuellterapeut Sven Erik Fredriksen bruker munnbind når han behandler pasienter. NMF oppfordrer alle til å sette seg inn i bransjestandard for smittevern i manuellterapivirksomhet.

Selv om det ikke har vært covid 19-tilfeller i Fredriksens hjemkommune Sortland, ønsker han å ta forholdsregler slik at viruset ikke kommer inn på klinikken.

–  Harstad er nå blitt «rød» by, og folk tar stadig flybussen til og fra Sortland. Ferdselen er stor, og viruset kan dukke opp når som helst. Alle kommunelegene i Vesterålen sier at det ikke er spørsmål om covid-19 kommer, men når det kommer.

Fredriksen har derfor bestemt seg for å bruke munnbind på klinikken.

– Under anamnesen, når vi sitter med god avstand mellom oss, har jeg ikke munnbindet på. Men det kommer på når jeg undersøker eller behandler fysisk.

Manuellterapeut Sven Erik Fredriksen (bildet) sier at folk uttrykker stor forståelse for tiltaket.

– Ingen har blitt skremt, de skjønner godt at munnbindet brukes for å hindre smitte.

Bransjestandard for smittevern
NMF har utarbeidet bransjestandard for smittevern i forbindelse med covid 19-pandemien, se her… Bransjestandarden er gjennomgått og godkjent av Folkehelseinstituttet. Her heter det blant annet at ved undersøkelse/behandling med kroppskontakt, skal terapeuten følge følgende rutiner:

  • Foreta grundig vask av hender og underarmer før og etter fysisk kontakt med pasienten.
  • Ikke bruk ringer, klokker og smykker.
  • Tilrettelegg for håndhygiene for pasientene og eventuelle ledsagere.
  • Unngå håndhilsning.
  • For å unngå direkte dråpesmitte, kan munnbind eller visir benyttes.
  • Ved undersøkelse-/behandlingsteknikker som medfører ansikt-til-ansikt-kontakt, skal visir og/eller munnbind (kategori I, eller II hvis tilgjengelig) brukes.
  • Lateks- eller nitrilhansker skal brukes i henhold til ordinære rutiner, f.eks. ved kjeveundersøkelse
  • Overdel av arbeidstøy vurderes byttet etter konsultasjon med fysisk pasientkontakt. Alternativt vurderes bruk av beskyttelsesforkle som dekker området med direkte kroppskontakt.
  • Underdel av arbeidstøy byttes daglig.
  • Kontaktflater på behandlingsbenk og eventuelt utstyr desinfiseres etter bruk.

– For å være på den sikre siden er det ingenting i veien for at man alltid bruker munnbind og/eller visir ved alle undersøkelser og behandlinger med kroppskontakt, sier Peter Chr. Lehne, leder av NMF.

Han oppfordrer alle til å sette seg inn i og følge bransjestandarden, og slik bidra til at smitten ikke brer seg.