Staten taus om brudd

Staten avstår fra å kommentere bruddet i forhandlingene om driftstilskudd og takster for manuellterapeuter og fysioterapeuter.
Det skriver nettstedet FriFagbevegelse.no som drives av LO Media.

Det skriver nettstedet FriFagbevegelse.no som drives av LO Media.

Bildet viser åpningen av forhandlingene, før bruddet. NMFs delegasjon til venstre, staten og KS til høyre.

Norsk Manuellterapeutforening, Norsk Fysioterapeutforbund og Privatpraktiserende Fysioterapeuters forbund brøt i forrige uke forhandlingene med staten, se her…

– Rammen for oppgjøret var et rent diktat, og verken staten eller KS var villig til å ta konsekvensen av tidligere inngåtte avtaler. Vi fremmet realistiske og godt begrunnede krav, men ble møtt med en meget avvisende holdning, sier leder Peter Chr. Lehne i Norsk Manuellterapeutforening (NMF) til FriFagbevegelse.

Han sier at myndighetene i flere år har strammet inn på de økonomiske rammebetingelsene og samtidig pålagt terapeutene økte kostnader.

– Dette er en uholdbar utvikling som vil kunne svekke faget, føre til en forvitring av hele tjenesten og til et svekket pasienttilbud.

Avstår fra kommentarer
I en e-post til FriFagbevegelse skriver Olav J. Gjestvang i Helse- og omsorgsdepartementet at de aktuelle forhandlingene med manuell- og fysioterapeutene ikke gjelder tariffavtaler.

– Det er ingen meklingsordninger eller lignende som trer i kraft dersom det skulle bli brudd i disse forhandlingene, skriver Gjestvang, som er underdirektør i primærhelsetjenesteavdelingen.

Takstforhandlingene skal resultere i «en fastsettelse av forskrifter med avtalte endringer i honorartakstene», ifølge departementet.

– Forskriften som skal gjelde fra 1. november, er ikke fastsatt enda, og derfor er ikke forhandlingssprossen formelt avsluttet. Vi vil derfor avstå fra å kommentere forhandlingene ytterligere, skriver Gjestvang.

Lenke
Manuellterapeutene brøt forhandlinger: – Rammen for oppgjøret var et rent diktat

NMF
Forhandlinger med staten/KS 2020