Olaf Evjenth er død

Manuellterapeut og æresmedlem av Manuellterapeutenes Servicekontor Olaf Evjenth er død.

Olaf Evjenth døde i går på Sofienberghjemmet i Oslo, nær 94 år gammel.

Han var en pioner i den norske og internasjonale manuellterapiverdenen.  Sammen med Freddy Kaltenborn utviklet han faget til det som ble kjent som «Ortopedisk Manuell Terapi , Kaltenborn-Evjenth konsept». Navnene ble benyttet fordi lovene i enkelte land forlangte personnavn for å gi patent-beskyttelse. Innholdet i konseptet ble beskrevet i 1989-utgaven av boka «Manuell mobilisering av ryggraden» og i 1993-utgaven av «Manuell mobilisering av ekstremitetsledd».  Dette er bøker som har hatt stor betydning for utdanningen av manuellterapeuter verden over.

Olaf var opprinnelig fra Valnesfjord i Fauske. Han utdannet seg først på Statens gymnastikkskole og var aktiv friidrettsutøver og landslagstrener i kule og diskos. Etter gymnastikkskolen tok han sykegymnastutdanning på Oslo Ortopediske Institutt. Manuellterapiutdanning tok han hos Freddy Kaltenborn på 60-tallet.   

Opptatt av systematikk og teknikk, og med solid talent som praktisk kliniker og instruktør, ble Olaf oppnevnt som lærer for leger og fysioterapeuter i Nordisk Forening for Manuell Medisin. Han tilførte manuellterapien nye impulser ved i større grad å fokusere på muskler som årsak til patologi. Dette førte blant annet til at funksjonsmassasje, tøyning av muskler og sekvenstrening ble integrerte deler av manuellterapien. Han stod også i spissen for å videreutvikle differensialdiagnostikken.    

Sammen med Hans Gunnari grunnla han Hans & Olaf Fysioterapi as i Oslo.

Olaf ble tildelt Kongens fortjenstemedalje i gull i 2010 for sin innsats innen manuellterapi og friidretten. I 2011 ble han det første æresmedlemmet i Manuellterapeutenes Servicekontor sammen med Freddy Kaltenborn.

– Vi er svært mange som er takknemlige for alt han gav oss av faglig lærdom og inspirasjon. Terapeuter og pasienter minnes han som en omsorgsfull og raus person. Våre tanker går til nå til hans nærmeste, sier Peter Chr. Lehne, leder av Norsk Manuellterapeutforening.